Özel üretim galeta unu
2n14 kromozom özelliği
nedeniyle, Dünya Slow Food organizasyonu tarafından PRESIDIA ilan edilen, Siyez
Bulguru’ ndan üretilen galeta unumuz. Galeta unu sağlıklı olmasını
sağlayan hafif yemek tercih edenlerin, rejim yapanların ve mide problemi olanların
tercih ettiği bir besindir. Galeta ununun 1 çay bardağı 215 kalori içerir.
Oldukça düşük glisemik indeksine sahiptir ve kan şekerinin düzensizliğine neden
olmaz. 100 gr. galeta ununda 13 gr protein vardır ve sporcular için oldukça yararlı
ve uygun bir un çeşididir. Yine 100 gr. ında 850 mg sodyum ve 300 mg potasyum
vardır. Sodyum, potasyum ile birlikte hücre içi ve hücreler arası sıvı ve
elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olur. Besinlerin hücre zarlarından
geçişine yardımcı olarak hücrelerin beslenmesinde rol alır. Vücudun asit-baz
dengesinin korunmasında ve sinir fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde
çalışmasında rol oynar. Sodyum kas ve sinir sağlığı için kilit öneme sahiptir.
Sodyum yüksek kan basıncının dengelenmesini sağlar. Dolayısı ile kalp sağlığına
da faydalıdır. Ayrıca besinlerin hücre içine taşınmasında görevi vardır.
Bağırsaklar tarafından emilir ve böbreklerde tutulur. Sodyum eksikliğinde
kişide kramplar, baş ağrısı, halsizlik, depresyon vb. gibi şikayetler görülebilir.
Sodyum eksikliği sonucunda böbrek rahatsızlıkları ve kan basıncının
yükselmesine yol açar. Bu nedenle sağlığımızı korumak için yeterli miktarda
sodyum almalıyız. Sodyumun en sağlıklı şekilde alınması için doğal yollar
tercih edilmelidir. Bu nedenle sodyum içeriği olan besinlerin tüketilmesi
gerekir. Bu rahatsızlıkların önüne geçmek ve beslenmemizi dengede tutmak için
besinlerimizi hazırlarken 2n14 galeta ununu tercih etmeliyiz.
0 yorum: